To sharp or not to sharp

fotografie is schrijven met licht…da´s ondertussen duidelijk en een dooddoener eerste klas.  Belangrijk in het schrijven met licht is dat je controle hebt over je scherpte.  heb je dat niet kan je nog steeds mooie beelden maken, maar blijf je toch beperkt in je werk.

zaag-rgb

Ondertussen heb ik al een aantal collega bloggers om raad gevraagd en al vele keren heb ik moeten antwoorden ‘dit heb ik al gedaan’. Bij het opladen van scherpe foto´s in mijn blog krijg ik twee soorten problemen;

 1. Scherpe foto´s die uiteindelijk blurry of althans minder scherp op de webpagina komen
 2. Foto´s worden sherp ingeladen, maar verliezen volledig kleur op de blog

Wat doe ik?

 1. Foto´s inladen via Lightroom 2
 2. Reguliere bewerkingen zoals, exposure, color, sharpness, etc…
 3. Edit in Photoshop CS3
 • Unsharp mask
 • Omzetten naar 8 bit
 • Image size naar 72 dpi
 • Soms ‘save for web’ soms ‘extra unsharp mask’ en dan save as jpeg

4.  Uploaden in wordpress blog

Resultaat?  Soms een perfecte copie uit Photoshop of Lightroom, soms onscherpte, soms kleurenvervaging.

Om het verhaal nog gecompliceerder te maken is merk ik tevens een scherpteverschil in Firefox tov Internet Explorer.  Daarnaast heb ik even een engelse blog bijgehouden waar ze tevens scherper waren dan mijn nederlandse…met dien verstande dat mijn engelse blog een ander wordpressthema had.

Tijdelijke conclusie 🙂

 1. Het op z´n zenuwen krijgen is niet moeilijk
 2. Er is iets wat ik technisch niet voor elkaar krijg, maar wat?
 3. Er ontstaan kwaliteitsverschillen in de verschillende browsers, blogthema´s, enz…
 4. Er moet massaal naar een oplossing gezocht worden om in 2009 op blogniveau gelukkig te zijn
 5. Vermits ik scherpe foto´s maak, wil ik dit ook kunnen laten zien 😦

Diegene die mij de ultieme tip kan geven bedank ik met een prachtig fotografisch boek over de berber bevolking in Marokko.  Door een vriend fotograaf gemaakt en door mij gesigneerd 🙂 én gratis opgestuurd…

Advertenties

9 Reacties to “To sharp or not to sharp”

 1. Thomas Says:

  Het ‘kleurverschil’ kan te wijten zijn aan het feit dat je exporteert met het verkeerde kleurprofiel. Voor foto’s die uiteindelijk op het web terechtkomen is omzetten naar sRGB aangewezen

  De reden hiervoor is omdat webbrowsers als IE – die geen rekening houden met kleurprofielinformatie in foto’s – altijd een sRGB profiel veronderstellen bij het tonen van een foto. Firefox (mits het aanpassen van een setting) en Safari houden wel rekening met kleurprofielen en zullen de foto wel correct weergeven (rekening houden met het kleurprofiel in de foto dus).

  Bij de overgang van Lightroom naar Photoshop wordt je beeld met het proPhoto kleurprofiel geopend in Photoshop. Als je dan niet zelf een conversie maakt naar sRGB (via edit -> convert to profile) zal je een JPG beeld hebben met een proPhoto kleurprofiel en niet met een sRGB profiel.

  Het kan natuurlijk eenvoudiger: in Lightroom kies je voor edit in photoshop. In Photoshop (na editeren) save je gewoon de file als PSD zodat het beeld terug in Lightroom terechtkomt. In lightroom kun je dan de PSD exporteren en in het exportdialoogvenster kiezen dat je sRGB wenst als kleurprofiel. Dat zou alvast dat probleem moeten oplossen.

  Ivm het onscherpteprobleem: zou het kunnen dat wordpress het beeld nog eens resized alvorens het in een post te plaatsen?

 2. Honnepon Says:

  Licht…het belangrijkste in de fotografie, dat heb ik al een paar keer ondervonden.
  Voor mij wel een struikelblok hoor!
  En photoshoppen enzo enz vraag mij maar niks, hihi zelfs uitleg van anderen vind ik maar moeilijk te begrijpen.

  Een fijn uiteinde met je gezin en een gezond, bruizend 2009 met weer mooie ervaringen op fotogebied en natuurlijk leuke blogjes zodat ik er hopelijk weer wat van op kan steken 🙂 .

  xXx Honne

 3. Jef Janssens Says:

  Zoals Thomas al zei: zorgen voor een sRGB-profiel.
  Voorts opslaan op maximale grootte en volgend handig programma gebruiken: http://www.idimagersystems.com/FreeWare/BDSizer.exe
  Als je serieus verkleint, naar ‘bloggrootte’ bvb, gebruikt dan nog die extra 10% sharpness (hoger is teveel).
  Die 72dpi instelling in Photoshop is zinloos voor het internet.

  Zal ik je nu mijn adres doorgeven 😉

  Happy New Year!!

 4. GT-Photography Says:

  Ik kwam toevallig op je blog via een link van Thomas. Heel interessant en informatief. Zal zeker af en toe je blog checken.
  Groeten vanuit Spanje
  Guy

 5. GT-Photography Says:

  Ik heb ook dit probleem dat mijn fotos die heel sherp zijn of Flickr en als ik ze op mijn blog zet zijn ze inderdaad minder sherp. Waarschijnlijk ligt dit aan WordPress. De fotos die ik er opzet zijn verkleind naar 800 -500 en max 200 KB. diezelfde fotos op Flickr geven een mooie secherpte terug en niet op wordpress.
  Mijn huidige fotos zijn genomen met sRGB, bewerkt in Photoshop CS3 en en ik moet zeggen dat de kleurweergave in wordpress goed is.
  Guy

 6. gagarinn Says:

  @GT Bedankt voor je leuke feedback en je hulp ivm de scherpte…Wordpress ‘doet’ inderdaad wel iets met de foto´s, dus het is zoeken naar de juiste combinatie van;

  1. Kleurinstellingen LR2 en PS CS3
  2. Juiste scherpte toepassen
  3. …zelfs het juiste ‘blogthema’ (ja ja very strange…)

  Gt, heb je trouwens een eigen blog/website?

 7. Serge Van Cauwenbergh Says:

  Wat Thomas zegt over de kleuren klopt. Daar heb ik niets aan toe te voegen, alleen dat er nog een factor meespeelt en dat is de monitor. Niet iedereen zal de foto op zijn/haar monitor op een identieke manier zien dan de maker van het beeld bedoeld heeft. Ik merk dat mijn foto’s op een crappy monitor er ook crappy uitzien, het is misschien sterk overdreven, maar je begrijpt allicht wat ik bedoel.

  In WordPress moet je eens kijken welke de maximale breedte is van de kolom waarin je de foto’s post. Zorg dat je kolom altijd iets breder is dan de breedte van je foto. Ik heb nu foto’s van 700 pixels breed en de kolom is zelf 720 pixels breed. Kijk ook eens in de HTML code van het artikel, het kan zijn dat WordPress zelf een breedte en hoogte aan de foto toekent i.p.v. jouw gewenste grootte en dan krijg je beelden met kwaliteitsverschillen t.o.v. jouw oorspronkelijk beeld.

 8. Van foto’s, browsers en kleuren — Thomas Bouve fotografie Says:

  […] veel gedesatureerder) dan in Lightroom of Photoshop.  Joeri had er een weekje terug blijkbaar ook een beetje last van.  Ik heb toen een poging gedaan om uit te leggen in de comments wat precies de reden was, maar […]

 9. GT-Photography Says:

  Hello Joeri,
  Ik zojuist gevonden hoe ik mijn foto´s sherper kan zetten op wordpress. Eenmaal de fotos volledig klaar zijn voor publicatie, doe ik voor wordpress nogmaals unsharp mask ( klein formaat van de foto), het is niet om aan te zien, maar wonderlijk komen ze op worpress wel sherper en normaal voor. Kijk even, heb 2 kleine portretjes geplaatst op mijn blog als een test.
  Guy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: