Zwijgen is goud…

Zwijgen is goud…

…en is verscheurend. Wat is afscheid? Verwezen naar een achterbank tijdens de crematie van je lieve grootmoeder? Of is afscheid de laatste bewuste rugstreling over een knokig hoopje grootmoeder? Wat is afscheid? De gedachten aan de gesprekken op de sofa of aan het vakantiehuisje…of een krans die je met een lichte knieling op het gras legt waar ze als stof is rondgezeefd in alle eenzaamheid?

Wat is afscheid? Verhalen die tijdens het formele afscheid verteld worden door haar eigen bloed dat zich als dikke stroop door haar aderen vloeide en steeds dikker werd uit nijd, jaloezie en afgunst om dan plots alles dicht te slibben tot de glimlach om mijn lieve grootmoeders mond verkrampte en op pauze kwam te staan…of stop….ik weet het niet.

Er niet bij zijn is een dilemma, een confrontatie is dat niet. Ik kies voor dilemma op dit moment en wil nog een nachtje slapen…en slapen…en slapen.

Ik word zo moe van eenieders verwachtingen en niet-verwachtingen dat het afscheid me wordt ontnomen en verwordt tot een principe, iets wat zelfs in de politiek nog moeilijk te vinden is en zelfs nu geen betekenis meer heeft dan een netjes-op-een-rij-alfabet.

Als je in het verzet sprak kon je anderen in het gevaar brengen…daarom bomma hebben we tot nu toe gezwegen en weggebleven…”zwijgen is goud”…herinner je?

Ik zie haar graag en hem. Dumalin, Dumalin va trop vite… Dumalin Dumalin va trop vent!

Aan mijn liefste grootmoeder van wiens bestaan ik mocht weten, maar van haar weggaan niet mocht horen en aan mijn familie die haar alle liefde gaven…Ma en Pa we staan achter jullie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: